Ghrelin je tzv. hormon hladu, který je produkován v trávicím traktu. Ghrelin do našeho mozku posílá signál, že máme hlad, zvyšuje náš apetit a přispívá k přibírání. Nejvyšších hladin dosahuje mezi jídly a jeho koncentrace klesá po jídle. Ne všechny složky potravy však přispívají ke snížení jeho hladin – například na fruktózu naše tělo reagovat neumí. Problém však nepředstavuje fruktóza v ovoci, ale její koncentrované formy, jako je agávový sirup, vysokofruktózový kukuřičný sirup (HFCS, high-fructose corn syrup) s oblibou používaný v USA či fruktózové sirupy sloužící jako náhražka cukru v různých sladkostech. Ghrelin ovlivňuje inzulínovou senzitivitu, gastrointestinální motilitu, metabolismus cukrů a tuků, pocit uspokojením po jídle a společně s leptinem řídí naši hmotnost. Hladiny ghrelinu se zvyšují při redukčních dietách (při nižším kalorickém příjmu), po kterých tudíž dochází k vyšším pocitům hladu. K hormonální rovnováze přispívá správná tělesná hmotnost, zdravé stravování založené na přirozených potravinách, cvičení a dostatečný spánek.