AIP jablečno-karobové muffiny (paleo, vegan, bez lepku, bez mléka, cukrfree)

Tyhle jablíčkovo „čokládové“ muffiny jsou opravdu jednoduché. Hodí se pro autoimunitní protokol, paleo, vegan, stravu bez lepku, bez mléka i cukrfree. Pečeme si doma na snídaně a svačiny na cesty. Lze je péct jen z tapiokové mouky bez kokosové, ale nelekněte se – pokud znáte tapiokový puding, víte, jakou má (lepkavou) konzistenci. I tapioková mouka má lepivou – pudinkovou konzistenci. Pokud byste chtěli muffiny podobné těm z klasické mouky, doporučuji používat mouku z tygřích ořechů a/nebo banánovou mouku v různém poměru 🙂

PL = polévková lžíce / ČL = čajová lžička

Potřebujete (cca 8 porcí)

  • 150 – 200 g tapiokové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 3 PL karobu (těsto zároveň osladí)
  • 2 jablka nebo hrnek jablečného pyré (z 2 rozmixovaných jablek, možno předtím podusit na ghee nebo kokosovém oleji)
  • 3 mrkve
  • 1 ČL jablečného octa
  • 2 ČL jedlé sody
  • 3 PL kokosového oleje
  • hrnek strouhaného kokosu
  • špetka skořice
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • pokud jsou jablka hodně kyselá – 2 PL javorového sirupu/medu, ale podle mě netřeba 🙂
  • můžete přidat dle chuti rozinky nebo jiné sušené ovoce
  • špetka soli

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 175°C.
  2. Jablka a mrkev nastrouhejte nebo rozmixujte a smíchejte s ostatními mokrými surovinami.
  3. Ve velké misce smíchejte všechny suché ingredience a poté do nich vlijte mokrou směs. Dobře promíchejte, dejte do košíčků na muffiny a pečte při 175°C cca 15 – 25 minut. Správné upečení muffinů zkontrolujte tak, že párátkem propíchnete střed muffinu – párátko by mělo zůstat víceméně suché, nemělo by na něm být nalepené těsto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *