Crohnova choroba je označení pro autoimunitní chronické zánětlivé onemocnění postihující kteroukoliv část trávicího ústrojí (od jícnu po konečník), nejčastěji však postihuje konec tenkého střeva. Patří mezi tzv. IBD (Inflammatory Bowel Disease neboli zánětlivá střevní onemocnění), kam se řadí také ulcerózní kolitida. Původ onemocnění je neznámý, nejčastěji se popisuje jako dysregulace imunitní odpovědi. Mezi příznaky onemocnění patří bolest v podbříšku, hubnutí, průjmy (většinou bez krve), únava a zvýšená teplota. Onemocnění může doprovázet také kožní vyrážka, nadýmání, záněty kloubů, očí a časté afty v dutině ústní. Při podezření na onemocnění se provádí biochemické vyšetření krve, kolonoskopie a vyšetření tenkého střeva pomocí RTG. Na rozvoji onemocnění se podílí nezdravá strava (nedostatek vlákniny, průmyslově zpracovaných potravin, nekvalitní živočišné produkty, vysoký příjem cukru a zpracovaných rostlinných olejů s omega-6 kyselin), stres, kouření a chemické látky vč. léčiv, jako jsou protizánětlivá léčiva (NSAIDs – ibuprofen, diclofenac apod.), hormonální antikoncepce či antibiotika. Projevy Crohnovy choroby lze mírnit dodržováním zdravého životního stylu s jídelníčkem zaměřeným na protizánětlivé potraviny, jako je vývar z kostí, omega-3 mastné kyseliny (avokádo, ryby, kokosový a olivový olej), protizánětlivé koření (kurkuma a další), jídla s živými kulturami (probiotiky) a prebiotická vláknina (například banány, chřest či ovesné vločky). Neméně důležité je snížení stresové zátěže a pravidelná pohybová aktivita.