Tyhle jablíčkovo „čokládové“ muffiny jsou opravdu jednoduché. Hodí se pro autoimunitní protokol, paleo, vegan, stravu bez lepku, bez mléka i cukrfree. Pečeme si doma na snídaně a svačiny na cesty. Lze je péct jen z tapiokové mouky bez kokosové, ale nelekněte se – pokud znáte tapiokový puding, víte, jakou má (lepkavou) konzistenci. I tapioková mouka má lepivou – pudinkovou konzistenci. Pokud byste chtěli muffiny podobné těm z klasické mouky, doporučuji používat mouku z tygřích ořechů a/nebo banánovou mouku v různém poměru 🙂
PL = polévková lžíce / ČL = čajová lžička
Potřebujete (cca 8 porcí)
- 150 – 200 g tapiokové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 3 PL karobu (těsto zároveň osladí)
- 2 jablka nebo hrnek jablečného pyré (z 2 rozmixovaných jablek, možno předtím podusit na ghee nebo kokosovém oleji)
- 3 mrkve
- 1 ČL jablečného octa
- 2 ČL jedlé sody
- 3 PL kokosového oleje
- hrnek strouhaného kokosu
- špetka skořice
- pár kapek vanilkového extraktu
- pokud jsou jablka hodně kyselá – 2 PL javorového sirupu/medu, ale podle mě netřeba 🙂
- můžete přidat dle chuti rozinky nebo jiné sušené ovoce
- špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 175°C.
- Jablka a mrkev nastrouhejte nebo rozmixujte a smíchejte s ostatními mokrými surovinami.
- Ve velké misce smíchejte všechny suché ingredience a poté do nich vlijte mokrou směs. Dobře promíchejte, dejte do košíčků na muffiny a pečte při 175°C cca 15 – 25 minut. Správné upečení muffinů zkontrolujte tak, že párátkem propíchnete střed muffinu – párátko by mělo zůstat víceméně suché, nemělo by na něm být nalepené těsto.