Přerušovaný půst (intermittent fasting, IF) je označení pro stravovací vzorec, kdy se střídají fáze půstu a fáze jezení. Nepopisuje, jaká jídla se mají jíst, ale kdy. Běžný vzorec přerušovaného půstu je 16/8 (16 hodin fáze postění a 8 hodin jídelní okno), 20/4 (20 hodin půst a 4 hodiny jídelní okno) nebo 24 hodinový půst obvykle dvakrát během týdne. Při přerušovaném půstu typu 16/8 může být např. vynechána snídaně, začíná se obědem v 11 h, může následovat odpolední svačina a končí se večeří v 19 h. Kalorický příjem se u přerušovaného půstu nemění. Z historického hlediska byli lidé vystavování půstu ať už z důvodu, že jídlo nebylo dostupné či z náboženských zvyklostí. Také u zvířat lze pozorovat, že čas od času nebo během probíhajícího onemocnění přestanou přijímat potravu, postění představuje přirozenou reakci těla na danou situaci. Přerušovaný půst zlepšuje inzulínovou senzitivitu a zvyšuje hladiny růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty, zlepšuje buněčnou regeneraci, snižuje riziko srdečních onemocnění a zlepšuje kognitivní funkce. IF pomáhá při redukci váhy, léčbě cukrovky 2. typu, při vysokých hladinách triacylglycerolů a LDL cholesterolu a chronickém zánětu. Půst však není vhodný pro každého, obecně se nehodí pro jedince trpící podváhou, v těhotenství, při kojení, děti, lidi s historií PPP nebo při vyčerpání nadledvinek (nejčastěji nadměrný stres a dlouhodobé nevyspání).
Přerušovaný půst více rozebírám v článku: Kalorie? Už ne, prosím. 4. část: Kdy jíst