Autoimunitní protokol či i jiné terapeutické diety mohou být hodně restriktivní a je potřeba vymyslet, čím nahrazovat běžné suroviny, jako jsou brambory, rýže, jiné pseudoobiloviny nebo chléb. Květák jsme si oblíbili, protože opravdu bravurně v receptech zastoupí rýži. Pokud květák moc nemusíte, jeho typickou chuť v rizotu ani neucítíte. Doporučuji vyzkoušet 🙂
Vhodné pro typy stravování: autoimunitní protokol (AIP), paleo, vegan, bez lepku, bez mléka, bez vajec, bez ořechů, cukrfree.
Potřebujete (cca 4 porce)
- 1 květák
- 1 cibuli
- stroužek česneku
- lžíci sádla/kokosového/panenského olivového oleje (příp. ghí) – tuk zvolte dle typu diety
- 2 hrnky vývaru
- sůl, bylinky – petržel, oregano, bazalka a jiné koření dle typu diety
- 2 lžíce citrónové šťávy
- vaničku hlívy ustříčné (očištěné a natrhané na tenké proužky – neměla by být vlhká, pak ji lze orestovat do křupava jako cibulku, pokud hlíva vlhká je, nevadí, bude však připravena jako dušená) + lžíci tuku a sůl
Příprava:
- Květák rozmixujte na velikost zrnek rýže.
- Na hluboké pánvi rozpusťte tuk, přidejte cibuli a 2 minutky orestujte. Ještě než cibule zezlátne, přidejte česnek a minutku společně restujte.
- Přidejte květák a pár minut restujte do změknutí.
- Podlijte vývarem, přiklopte pokličku a nechte vývar vsáknout. Stačí 5 minutek. Poté odstavte z plotny.
- Přimíchejte sůl, bylinky a citrónovou šťávu a příp. jiné koření.
- Na druhé pánvi rozehřejte lžíci tuku, přidejte nakrájenou hlívu a za stálého míchání restujte do křupava – pokud je hlíva vlhká, pak ji poduste do měkka. Na závěr osolte.
- Rizoto servírujte do hlubokého talíře, přidejte hlívu a ozdobte čerstvými bylinkami.