AIP květákové rizoto s hlívou (paleo, vegan, bez lepku, bez mléka, bez vajec)

Autoimunitní protokol či i jiné terapeutické diety mohou být hodně restriktivní a je potřeba vymyslet, čím nahrazovat běžné suroviny, jako jsou brambory, rýže, jiné pseudoobiloviny nebo chléb. Květák jsme si oblíbili, protože opravdu bravurně v receptech zastoupí rýži. Pokud květák moc nemusíte, jeho typickou chuť v rizotu ani neucítíte. Doporučuji vyzkoušet 🙂

Vhodné pro typy stravování: autoimunitní protokol (AIP), paleo, vegan, bez lepku, bez mléka, bez vajec, bez ořechů, cukrfree.

Potřebujete (cca 4 porce)

  • 1 květák
  • 1 cibuli
  • stroužek česneku
  • lžíci sádla/kokosového/panenského olivového oleje (příp. ghí) – tuk zvolte dle typu diety
  • 2 hrnky vývaru
  • sůl, bylinky – petržel, oregano, bazalka a jiné koření dle typu diety
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • vaničku hlívy ustříčné (očištěné a natrhané na tenké proužky – neměla by být vlhká, pak ji lze orestovat do křupava jako cibulku, pokud hlíva vlhká je, nevadí, bude však připravena jako dušená) + lžíci tuku a sůl

Příprava:

  1. Květák rozmixujte na velikost zrnek rýže.
  2. Na hluboké pánvi rozpusťte tuk, přidejte cibuli a 2 minutky orestujte. Ještě než cibule zezlátne, přidejte česnek a minutku společně restujte.
  3. Přidejte květák a pár minut restujte do změknutí.
  4. Podlijte vývarem, přiklopte pokličku a nechte vývar vsáknout. Stačí 5 minutek. Poté odstavte z plotny.
  5. Přimíchejte sůl, bylinky a citrónovou šťávu a příp. jiné koření.
  6. Na druhé pánvi rozehřejte lžíci tuku, přidejte nakrájenou hlívu a za stálého míchání restujte do křupava – pokud je hlíva vlhká, pak ji poduste do měkka. Na závěr osolte.
  7. Rizoto servírujte do hlubokého talíře, přidejte hlívu a ozdobte čerstvými bylinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *