Paleo dieta (paleolitická dieta, dieta doby kamenné) je způsob stravování založený na předpokládané stravě člověka v období paleolitu (trvající asi 3 miliony let) – tzv. období lovců a sběračů (spíše by to však mělo být období sběračů – lovců), kdy ještě nebylo známé zemědělství. Paleo dieta vychází z tvrzení, že lidské trávení není evolučně přizpůsobeno na produkty zemědělství, jako jsou obiloviny (pšenice, žito atd.) a případně ani mléčné výrobky (šedá zóna). Paleo stravování zahrnuje především konzumaci masa, ryb, vajec, tuků (prům. nezpracovaných, jako avokádo, kokosový a olivový olej, sádlo, oleje ze semínek apod.), zeleniny, ovoce, hub, ořechů a semínek. Šedou zónu pak představuje mléko a mléčné produkty – povoleny jsou pouze ty výrobky, které pochází od zvířat pasených na trávě, ideálně v BIO a RAW kvalitě. Z jídelníčku jsou vyřazeny obiloviny, pečivo, luštěniny a jakékoli průmyslově zpracované potraviny. Paleo styl je zaměřeno na kvalitu potravin a celkový zdravý životní styl.
Můj osobní názor: Nejsem vyznavačem Palea a věřím, že řada jeho přínosů může být z velké části dána tím, že z jídelníčku jsou vyřazeny všechny průmyslově zpracované potraviny, lidé jsou donuceni více přemýšlet o kvalitě stravy a musí si také více vařit. Zároveň však zvláště u chronicky nemocných může být Paleo skvělým prostředkem pro takový „reset“ organismu, kdy se eliminují všechny těžce stravitelné a potenciálně dráždivé potraviny, jako lepek (nehejtuji, ale chtě-nechtě zvyšuje střevní propustnost, což u jedinců s již poškozenými střevy/dysbiózou může být velký problém) či luštěniny (u kterých je nutná správná příprava, dlouhé namáčení, proplachování, dostatečně dlouhé vaření).
S paleem souvisí také peganství a autoimunitní protokol (AIP).