Peganství (Paleo + Vegan)

Peganství (The Pegan Diet) je nový výživový směr, který spojuje na první pohled zcela odlišné přístupy: paleo a veganství. Tento směr jako první představil Dr. Mark Hyman v r. 2015, který se snaží z obou stravovacích směrů vyzdvihnout to nejlepší. Peganství klade menší důraz na živočišné bílkoviny a tuky (než klasická paleo dieta) a základním pravidlem tak je, že 75 % našeho jídelníčku by měl být rostlinného původu. Stejně jako paleo odmítá průmyslově zpracované výrobky, mléčné produkty a obiloviny obsahující lepek. Pegani by měli omezit příjem fazolí a pseudoobilovin (quinoa, amarant apod.) a volit hlavně čerstvé, lokální a organické (BIO) produkty. Živočišné produkty by měly být z přirozeného chovu (zvířata pasená na trávě a ne krmena obilovinami).

Můj osobní názor: paleo dieta je označena jako stravování z období „lovců-sběračů“, spíše se však jednalo o období „sběračů-lovců“, kteří maso tak často nekonzumovali. Peganství s převahou rostlinné stravy mi proto přijde přirozenému stravování bližší, navíc ekologicky a ekonomicky (pro naši peněženku) udržitelnější. Co se týče mléčných výrobků – záleží na oblasti, ze které člověk pochází (zda patří mléčné výrobky k tradičním pokrmům) a zejména na kvalitě mléka. Fermentované mléčné výrobky pili lidé v určitých oblastech světa stovky i tisíce let (Kavkazané, součástí Ajurvédy) a pokud je zachován přirozený chov zvířat (pasení na trávě, malochovy) a naše tělo přijímá mléčné výrobky (hl. ty fermentované) v pořádku, není důvod se jim striktně vyhýbat. Stejně tak jsme-li zdraví, není nutné se zcela vyhýbat lepku – avšak pozor. Nevyzývám k bezlepkové stravě, ale neplatí, že pouze celiaci ají s lepkem problém. Lepek prokazatelně zvyšuje propustnost střevní stěny přes působení na bílkoviny těsných spojů, a tudíž může být problémovým i u neceliaků. Vždy je potřeba se zamyslet ale nad několika faktory, ne jen nad tím, zda daná věc obsahuje lepek. O jaký zdroj lepku se jedná? Zpracované sušenky, knedle a bílé rohlíky? Či celožitný kváskový BIO chléb?

Důležité je vždy přemýšlet nejen o dané potravině = chleba, ale také o způsobu jeho zpracování – kvásek vs. kvasnice, množství, jaké konzumujeme a suroviny, z jakých byla potravina vyrobena (voda, žitná mouka, žitný kvásek, sůl, kmín vs. trvanlivý chleba s emulgátory).

Je to věda a není to věda. Zjednodušte s stravování tím, že budete hledat opravdové potraviny a tradiční způsoby jejich zpracování pro snadnou stravitelnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *