Právě na mě vyskočil článek od EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin, European Food Safety Authority), kde přehodnocují stanovisko k běžně užívanému aditivu – Oxid titaničitý E171 – které není dále považováno za bezpečné (1).
Riziko?
Genotoxicita – tedy poškození DNA spojeno s karcinogenezí – proces vzniku nádorů.
Kde ho najdeme?
Prakticky všude – různé cukrovinky (třeba dětmi oblíbené Skittles, žvýkačky, cukrovinky, želé a spousta jiných), doplňky stravy (třeba Globifer hojně užívaný těhotnými ženami pro doplnění železa, Celaskon tobolky, B komplex Sanofi, ale i milion dalších) až po léky (příklady – léky proti bolesti – Ibalgin, léky na alergii – Analergin, na žaludek – Helicid, Omeprazol; hormonální antikoncepce – Minerva, vitamíny – Milgamma N a řady dalších).
A nejde jen o E171 (Oxid titaničitý) a výše uvedené příklady, kde se nachází.
Proto se v tomto článku podíváme na problematiku aditiv, jejich bezpečnost, rizika a co pro sebe můžeme udělat a chránit si zdraví.
To, že je nějaké „éčko“ schválené vůbec neznamená, že není škodlivé.
Když se zkoumají limity, které jsou ještě bezpečné pro tělo v dané potravině (porci), nikdo při schvalování nezkoumá:
- negativní vliv na mikrobiom a rovnováhu ve střevním prostředí, které aditiva výrazně poškozují (zdraví mikrobiomu a střev pak souvisí s našem celkovým zdravím, imunitou, odolností, zdravím metabolismu, hormonálního systému i psychiky – více o mikrobiomu například v článku zde: Existuje unikátní zdravý mikrobiom?)
- zda lidé dodržují tyto limity – tedy jestli dodržíte danou porci a nesníte víc potraviny s takovým aditivem NEBO kolik toho sníte při kombinování takových potravin s aditivy!
- kolik jste toho už za život snědli a máte nahromaděno v těle
- zda již máte zvýšenou střevní propustnost (nebo jste zrovna snědli emulgátory/lepek, který vám propustnost zvýšil) a dostává se vám toho do těla mnohem více
- co to dělá v kombinaci s jinými aditivy v jídle – aneb koktejlový efekt a násobení negativního dopadu
Koktejlový efekt takových aditiv v jídle – tedy kombinaci různorodých éček a chemie, které za den zkonzumujete ve stravě, doplňcích a lécích je pak další věc, kterou není možné hlídat a nepodléhá tak žádnému možnému schvalování. Nejen, že se negativní účinky sčítají, ale řada studií mluví o tom, že koktejlový efekt škodlivých látek se přímo násobí.
A už vůbec schválení nějakého zbytečného aditiva neznamená, že se za čas nepřijde na to, že to bezpečné vůbec není. Aneb kolik už jsme toho dříve užívali a kolik už je toho v dnešní době zakázáno….
Jaká aditiva jsou problém a co dělají?
Běžně používaná aditiva, jako konzervanty, barviva, emulgátory či zahušťovadla – to vše často narušuje zdraví střevního mikrobiomu a zvyšuje střevní propustnost (o zvýšené propustnosti (leaky gut) více v tomto starším článku). Navíc je řada z nich považováno za alergeny, jsou nevhodné pro citlivé osoby, pro děti (často podezření na vyvolávání hyperaktivity), jsou potenciální karcinogeny.
Aditiva v našem těle se mohou akumulovat – hromadit. A schválené „bezpečné“ množství nic neříká o tom a nemá jak pracovat s informací, kolik toho v těle již máte.
V dnešní chemické době, kdy máme velmi narušené zdraví mikrobiomu, střev a každý z nás má i různé genetické predispozice pro rozvoj onemocnění, může být každá kapka další zbytečné chemie těmi posledními faktory, které se pak přehnoupnou a rozjedou onemocnění.
Citace ze stránky Fér potravina.cz o oxid titaničitém E171:
„V těle se těžce absorbuje, přesto lze po požití detekovat stopové množství látky v krvi, v mozku nebo ve žlázách. Největší množství se koncentruje v lymfatických uzlinách a plicích. Výsledky studií v literatuře uvádí, že po strávení 0,5 kg tohoto barviva by neměly nastat žádné negativní projevy. Do roku 2016 byl považován za zcela bezpečné aditivum. Konečné přehodnocení v roce 2020 však připouští, že nelze zcela vyloučit obavy z genotoxicity. TiO2 obsahuje až 50 % nanočástic (tj. částic menších, než 100 nm), kterým může být konzument exponován. N animálních modelech bylo prokázáno zvýšené riziko vzniku nádorů při vdechování. Citlivým osobám může způsobit podráždění pokožky.“
Není vhodné pro děti a je potenciální alergen.
Aditiva jsou přidávána za účelem vylepšení vlastností potravin/doplňků apod. Za prvé – skutečné potraviny není třeba vylepšovat, za druhé jsou aditiva často přidávána zbytečně (např. barvivo). Potraviny i doplňky je možné vyrábět i bez takových aditiv!
ADITIVA – na co si dát pozor?
- emulgátory
- barviva – příklady: oxid titaničitý (E171), oxid železitý (E172), tartarazin (E102), žlutě (E104, E110), azorubin (E122) a celá řada další
- konzervanty – příklady. sorban draselný (E202), benzoan sodný (E211) – oba dva používané například ve velmi propagovaném doplňku Harmonelo pro „podporu“ mikrobiomu, ačkoli tyto konzervanty mikrobiom mohou poškozovat, jsou to alergenní látky, nevhodné pro citlivé osoby a děti!! nedoporučuji
- vylepšovadla chuti – např. glutamany (E622 – E625)
- umělá sladidla – jako aspartam (E951), acesulfam K (E950), sukralosa , sacharin (E954), sorbitol (E420)
- zahušťovadla – např. sorbitol (E420)
- obecně průmyslově zpracované potraviny – od cukrovinek, dezertů, žvýkaček, sladkých i bezkalorických limonád, přes masové výrobky, až po rostlinná mléka, jogurty a různé zdravě tvářící se výrobky „vegan“ „raw“ „bio“ plné aditiv
- obecně nadužívání
Jak postupovat při nákupu potravin a doplňků stravy?
- Vybírejte skutečné potraviny (to, co rozpoznáte, že někde rostlo nebo bylo chováno), nezpracované (např. ovoce, zelenina) či minimálně průmyslově zpracované (tj. např. bílý plnotučný nedoslazený jogurt).
- Čtěte důkladně složení na etiketách – za prvé čím méně položek, tím obvykle lépe, pokud nečemu nerozumíte, zkontrolujte si, o co se jedná, někdy může být pod neznámými názvy ukryto například jen druh prospěšné bakterie – probiotika, někdy se může jedná o nebezpečnou chemii
- Vyhledávejte kvalitní doplňky stravy a nakupujte od ověřených zdrojů, kde víte, že kontrolují složení na čistotu. Investujte do kvality – zde platí, že lepší nic, než levný doplněk plný chemie!
- Minimalizujte obecně chemii v jídle, pití i okolí – kromě bodů výše volte BIO potraviny, vybírejte netoxickou kosmetikou a drogérii
Tyto investice mají smysl pro udržení dlouhodobého zdraví. Řešit zdraví, když už se rozvine nemoc, je mnohem náročnější (na energii, psychicky i finančně), než potíže preventovat. Hýčkejte si svůj mikrobiom a vyvarujte se věcem, jako jsou aditiva, která ho poškozují.
Z tohoto důvodu jsem také před několika lety založila e-shop WUGI.cz za účelem podpory střevního mikrobiomu a zvýšení povědomí o důležitosti zdraví střev a prevence. Najdete tam pouze čisté doplňky stravy bez takovýchto aditiv, fermentované potraviny, jako jsou mléčné a vodní kefíry a netoxickou kosmetiku.
Přeji vám hodně zdraví a minimum chemie 🙂
Mgr. Anna Fabiánová