Probiotika, prebiotika a postbiotika jsou tři odlišné pojmy.
Postbiotika jsou bioaktivní látky vznikající činností prospěšných bakterií (probiotik), které se běžně nachází v našem trávicím traktu, a také zbytky buněk těchto prospěšných bakterií. Postbiotika celou řadou účinků: pozitivně ovlivňují střevní prostředí, naši imunitu, potlačují růst nepřátelských bakterií a další. Postbiotika vznikají během fermentace (kvašení, kysání) – tedy při fermentaci potravin nebo přímo v našich střevech fermentací strávené potravy.
Dříve člověk více využíval proces fermentace pro přípravu tradičních potravin – kysané zelí, kvašené okurky, kimcchi, mléčný kefír apod. bohatých na postbiotika. Dnes je naopak spousta potravin sterilizováno (debacilováno – zbaveno bakterií, probiotik, a tudíž i vznikajících postbiotik), a proto je vhodné se v jídelníčku zaměřit na kvalitní živé probiotické potraviny bohatá na postbiotika – jako je právě nesterilované kysané zelí (bez siřičitanů), kvašené zelí (také nesterilizované či bez siřičitanů), domácí mléčné, vodní i kokosové kefíry, kombucha nebo jogurty. Tyto potraviny příznivě ovlivňují střevní mikrobiotu, trávení a náš imunitní systém.