Probotika jsou živé mikroorganismy, které jsou prospěšné pro naše tělo. Příznivě ovlivňují střevní mikrobiotu, podporují imunitní systém, pomáhají trávení, brání rozmnožování nežádoucích bakterií a mnohé další. Pozitivním ovlivněním mikrobioty se totiž ovlivňuje funkce celého těla, včetně naší mysli. Probiotika jsou součástí „živých“ potravin, jako je kysané zelí, mléčný a vodní kefír, kvašené okurky, kombucha, jogurt, kimchi atd., tedy zejména potraviny, které podstoupily mikrobiální kvašení (fermentaci) a nebyly sterilovány nebo do nich nebyly přidány siřičitany, které by probitika usmrtily.

Dříve jsme také byli více v kontaktu s půdními bakteriemi, např. při konzumaci ovoce a zeleniny ze zahrádky, dnes je jejich konzumace bohužel omezena – kromě méně časté konzumaci „ze zahrady přímo do pusy“ také kvůli používaní chemických hnojiv či pesticidů, které půdní bakterie (i náš mikrobiom) zabíjí.

Nejlepší je konzumovat probiotika v kvalitním jídle a ze zdravé (bio) půdy. Při problémech či užívání antbiotik je vhodné zvolit i kvalitní doplňky stravy s probiotiky – a začít s jejich užíváním již během antibiotické terapie.

Potravou pro probiotika jsou prebiotika. Jejich konzumace je nezbytná pro udržení zdravé střevní mikroflóry (mikrobioty).