AIP kokosový kefír (vegan, paleo, raw, bez lepku, bez mléka, cukrfree)

Pokud na bezmléčné dietě/autoimunitním protokolu a hledáte náhradu za mléčné výrobky, zkuste kokosový kefír. Narozdíl od samotného mléka tělu dodáte probiotické bakterie, které jsou pro hojení trávicího traktu a úpravu střevního mikrobiomu zcela nezbytné. Ideální je denně přijímat něco probiotického, a protože ne vždy je po ruce domácí kvašená zelenina, kefír se hodí 🙂 Pijeme ho doma jen tak nebo jej používám do dalších receptů, jako jsou smoothie, dresingy, zmrzliny, polévky.

Kokosový kefír se hodí pro všechny typy diet: autoimunitní protokol (AIP), paleo, vegan, raw, bez lepku, bez mléka, bez vajec, cukrfree, low carb high fat (LCHF).

Potřebujete:

  • 0,5 – 1 litr kokosového mléka bez emulgátorů a přídatných látek – vhodná je značka Real Thai
  • vodní kefírové kultury (obsahující probiotika – Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Saccharomyces, Acetobacter)

Postup přípravy

  1. Kokosové mléko nalijte do uzaviratelné sklenice a přisypte sáček vodních kefírových kultur
  2. Sklenici uzavřete a nechte při pokojové teplotě fermentovat 24 – 40 hodin. Kokosový kefír během přípravy ochutnávejte, s délkou fermentace bude kefír kyselejší. Jakmile na vás bude kefír dost kyselý, tak fermentaci ukončete – tak, že si odeberete část na další přípravu (viz níže) a zbytek dáte do lednice a během pár dnů vypijete.
  3. Pokud byste chtěli kefír, který bude jemně perlit, můžete přidat do kokosového mléka cukr, kterým se bakterie živí (nebojte, v hotovém kefíru je pak cukru minimum). Můžete také přihodit sušené ovoce – třeba datle, meruňky, moruše nebo lyofilizované jahody – vznikne vám pak ochucený kokosový kefír 🙂
  4. Pokud by se v kefíru začaly oddělovat vrstvy, není to na závadu, odděluje se voda a tuk. Stačí kefír promíchat a pokud uplynulo alespoň 24 hodin, tak fermentaci ukončete.
  5. Po 24 – 40 hodinách (jakmile vám chuť kefíru přijde akorát kyselá) je kefír hotov. Dejte si stranou 200 ml hotového kefíru pro opakovanou přípravu a zbytek dejte do lednice, kde vydrží několik dní, a postupně konzumujte.

Opakovaná příprava

  1. Ke 200 ml hotového kokosového kefíru přilijte čerstvé kokosové mléko – podle toho, jaké množství stíháte konzumovat přilijte 200 – 1000 ml. Tuto směs opět ponechte zhruba 24 hodin v uzavřené sklenici při pokojové teplotě (opět ochutnávejte). Opakovanou přípravu můžete několikrát zopakovat, většinou 5 – 10 x.

Samotný kokosový kefír může být pro někoho kyselý, když ho ale v létě rozmixujete s čerstvými jahodami (a medem) a zamrazíte, máte dokonalou zmrzku ze 2 (3) ingrediencí 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *