Husté krémové polévky z kořenové zeleniny milujeme hlavně v zimě, když nejsme na AIP, přidáváme chili na prohřátí. U AIP verze se hodí zázvor, který organismus taky krásně prohřívá. Z podobných surovin z méně tekutiny můžete připravit taky husté zeleninové pyré jako přílohu k masu nebo houbám.
Tato polévka se hodí pro autoimunitní protokol a diety: Paleo (z kokosového kefíru nebo domácího mléčného z mléka od zvířat pasených na trávě), vegan, bez lepku, bez laktózy a cukrfree.
Potřebujete:
- 1 polévkovou lžíci panenského olivového/kokosového oleje nebo sádlo (příp. ghee = přepuštěné máslo, dle snášenlivosti)
- 1 cibule nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku, najemno nasekaného
- půl hrnku na kostky nakrájeného celeru
- 1 malá dýně (hokkaido, muškátová nebo máslová), nakrájené na kostky
- 2 oloupané batáty, nakrájené na kostky
- 4 hrnky vývaru (pokud máte vývaru méně, přidejte vodu a pro dochucení přidejte sušené polévkové koření)
- 1 čajová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl, sušené polévkové koření – sušená kořenová zelenina bez přidaných látek, další koření dle typu stravování
- 1 – 2 lžíce citrónové šťávy
- 200 ml kokosového kefíru (příp. domácího mléčného)
- dle chuti můžete přidat i med
Postup
-
V hrnci na oleji, sádle či ghee osmahněte cibuli, po chvilce přidejte česnek a celer a míchejte, dokud zelenina trošku změkne a cibulka zesklovatí.
-
Přidejte ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky, zalijte vývarem a přidejte koření. Pokud není zelenina zcela ponořena ve vývaru, přilijte vodu.
-
Hrnec přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a vařte 30 – 45 minut do změknutí zeleniny (záleží na velikosti kousků).
-
Poté hrnec odstavte z plotny a zeleninu rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte citrónovou šťávu a dle chuti med. Hotovou polévku nechte alespoň 30 minut zchladit.
-
Jakmile není polévka horká, dejte na talíř nebo do misky a zakápněte kokosovým nebo mléčným kefírem (není vhodné vmíchávat kefír do horké polévky, protože byste tím zabily prospěšná probiotika). Polévku ochutnejte a dosolte dle potřeby.