Tento dýňový koláč je důkaz toho, že i na AIP lze upéct krásné a chutné dezerty 🙂 Klidně jako narozeninový dort. Je vhodný pro autoimunitní protokol, paleo, vegan, bezlepkovou, bezmléčnou dietu. Všechny ingredience bez problému seženete ve zdravé výživě a klasických obchodech 🙂
PL = polévková lžíce / ČL = čajová lžička
Ingredience na těsto:
- ½ hrnku tapiokové mouky
- ½ hrnku mouky ze sladkých brambor/banánové mouky/kokosové mouky
- ¼ hrnku kokosového oleje
- ¼ ČL soli
- 1/3 hrnku dýňového pyré
- vanilkový extrakt
Ingredience na náplň:
- 1 a 1/3 hrnku dýňového pyré
- vanilkový extrakt nebo vnitřek vanilkového lusku
- 4 ČL želatiny, příp. agar či irský mech
- 2 PL medu
- 3 PL javorového sirupu
- 1 hrnek kokosového krému (plnotučného kokosového mléka)
- 1 ČL skořice
- 2 ČL strouhaného čerstvého zázvoru nebo 1 ČL sušeného prášku
- ¼ ČL nastrouhaného muškátového oříšku
- ¼ ČL prášku hřebíčku
- —> místo skořice, zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku lze použít špetku perníkového koření (jen pozor, abyste to nepřehnali, je hodně voňavé)
- ¼ ČL soli
Postup – těsto:
- Předehřejte troubu na 180° C.
- Smíchejte všechny ingredience a vypracujte těsto. Těsto je měkké, nedrobící se, mělo by se s ním bez problému dát pracovat.
- Těsto vtlačte do koláčové formy – na dno i do stran do max. tloušťky zhruba 0,5 cm.
- Na několika místech propíchněte těsto vidličkou, jinak se vám budete při pečení korpus nafukovat.
- Pečte cca 25 – 30 minut dokud nezačne lehce hnědnout.
Postup – náplň:
- Vmíchejte želatinu (či agar) do kokosového krému.
- Všechny ingredience kromě dýňového pyré v hrnci pomalu přiveďte k varu tak, aby se želatina rozpustila.
- Přidejte dýňové pyré a odstavte z plotny. Vychlaďte, dokud se neupeče těsto.
- Těsto po vytažení z trouby nechte pár minut vychladnout. Poté na ně vlijte náplň a nechte alespoň 4 hodiny chladit v lednici.
- Ozdobit můžete ovocem, kokosem nebo jen tak pokapat javorovým sirupem. Dobrou chuť 🙂