AIP dýňový koláč (paleo, vegan, bez lepku, bez mléka)

Tento dýňový koláč je důkaz toho, že i na AIP lze upéct krásné a chutné dezerty 🙂 Klidně jako narozeninový dort. Je vhodný pro autoimunitní protokol, paleo, vegan, bezlepkovou, bezmléčnou dietu. Všechny ingredience bez problému seženete ve zdravé výživě a klasických obchodech 🙂

AIP dýňový koláč - Oh my gut

PL = polévková lžíce / ČL = čajová lžička

Ingredience na těsto:

  • ½ hrnku tapiokové mouky
  • ½ hrnku mouky ze sladkých brambor/banánové mouky/kokosové mouky
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • ¼ ČL soli
  • 1/3 hrnku dýňového pyré
  • vanilkový extrakt

Ingredience na náplň:

  • 1 a 1/3 hrnku dýňového pyré
  • vanilkový extrakt nebo vnitřek vanilkového lusku
  • 4 ČL želatiny, příp. agar či irský mech
  • 2 PL medu
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1 hrnek kokosového krému (plnotučného kokosového mléka)
  • 1 ČL skořice
  • 2 ČL strouhaného čerstvého zázvoru nebo 1 ČL sušeného prášku
  • ¼ ČL nastrouhaného muškátového oříšku
  • ¼ ČL prášku hřebíčku
  • —> místo skořice, zázvoru, hřebíčku a muškátového oříšku lze použít špetku perníkového koření (jen pozor, abyste to nepřehnali, je hodně voňavé)
  • ¼ ČL soli

Postup – těsto:

  1. Předehřejte troubu na 180° C.
  2. Smíchejte všechny ingredience a vypracujte těsto. Těsto je měkké, nedrobící se, mělo by se s ním bez problému dát pracovat.
  3. Těsto vtlačte do koláčové formy – na dno i do stran do max. tloušťky zhruba 0,5 cm.
  4. Na několika místech propíchněte těsto vidličkou, jinak se vám budete při pečení korpus nafukovat.
  5. Pečte cca 25 – 30 minut dokud nezačne lehce hnědnout.

Postup – náplň:

  1. Vmíchejte želatinu (či agar) do kokosového krému.
  2. Všechny ingredience kromě dýňového pyré v hrnci pomalu přiveďte k varu tak, aby se želatina rozpustila.
  3. Přidejte dýňové pyré a odstavte z plotny. Vychlaďte, dokud se neupeče těsto.
  4. Těsto po vytažení z trouby nechte pár minut vychladnout. Poté na ně vlijte náplň a nechte alespoň 4 hodiny chladit v lednici.
  5. Ozdobit můžete ovocem, kokosem nebo jen tak pokapat javorovým sirupem. Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *