Bezrajčatová omáčka vhodná pro AIP = autoimunitní protokol i všechny ostatní 🙂
Lilkovitá zelenina (patří sem rajčata, lilek, brambory, papriky a chili papričky – včetně paprikového koření, habanero a kajenský pepř, kustovnice (goji), mandragora) je zelenina chutná a plná živin. Někteří lidé ale na ni mohou být citlivější, obsahuje totiž alkaloidy, které mohou negativně působit na zdraví střev a zatěžovat organismus. Prosím pozor – rajčátka ze zahrádky jsou pro většinu z nás skvělou a zdravou potravinou. Autoimunitní protokol však vyřazuje z jídelníčku všechny možné potenciální dráždiče. Z tohoto důvodu je lilkovitá zelenina na AIP zakázána. Tato bezrajčatová omáčka nomato sauce skvěle zastoupí klasickou rajčatovou verzi. Je perfektní na cuketové nudle (zoodles), dýňové špagety a u nedietářů i na klasiku 🙂
Potřebujete
- 1 PL panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisovaný
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 a ½ hrnku mrkve na kostičky
- 1 hrnek nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 hrnek červené řepy na kostičky
- 1 PL nasekané čerstvé bazalky
- 1 ČL oregana (sušené či čerstvé)
- 2 ČL nasekané čerstvé petržele
- 1 ČL soli
- 2 PL citrónové šťávy
- 1 hrnek vody
Postup:
- Na olivovém oleji osmahněte cibulku, po minutce přidejte také česnek. Poté přidejte mrkev, řepu a celer a restujte 5 minut.
- Přilijte vodu, citrónovou šťávu a koření. Promíchejte.
- Hrnek přikryjte a duste cca 20 minut do změknutí zeleniny.
- Poté sundejte z plotny a rozmixujte do hladka. Dokořeňte dle potřeby.