Reagujete na potraviny? V tomto článku se dozvíte, jaký je rozdíl mezi alergiemi, intolerancemi a senzitivitami a jak je možné je řešit.
Alergie na potraviny
Alergie jsou nepřiměřené reakce imunitního systému na běžně se vyskytující látky v okolí, jako je pyl, určité potraviny, léky, roztoči a další. Imunitní systém vyhodnocuje tyto látky jako škodlivé a spouští na ně reakci (s tvorbou protilátek IgE).
K alergické reakci dochází rychle po styku s alergenem. Díky rychlé reakci jsme schopni poměrně snadno rozpoznat problematické látky ve svém okolí. Alergie lze zjistit pomocí testů protilátek na alergologii nebo imunologii.
Mezi typické alergeny z potravy patří mléko, vejce, obiloviny obsahující lepek, ryby, sója, celer, sezam, korýši, arašídy, ořechy či hořčice. Alergická reakce ale může vzniknout i na jiné potraviny.
Intolerance potravin
Potravinové intolerance nastávají v případě, že váš organismus nemá dostatečnou schopnost (enzymatickou výbavu) pro trávení dané potraviny. Mezi typické intolerance patří fruktózová intolerance, laktózová intolerance, kdy náš organismus není schopen štěpit fruktózu (ovocný cukr) či laktózu (mléčný cukr).
Potíže přichází po konzumaci dané potraviny, obvykle se jedná o bolest břicha, dyskomfort, nadýmání a/nebo průjem. V případě takto geneticky podmíněné (vrozené) neschopnosti produkovat enzymy pro trávení těchto látek (ke snížení enzymatické produkce může dojít i v průběhu let a projevit se až v dospělosti) je nejvhodnější se těmto potravinám vyhýbat, příp. si lze pomoci užíváním enzymů, které vám látku pomohou strávit (např. při konzumaci mléčného výrobku s obsahem laktózy si vzít enzym zvaný laktáza).
Potravinové senzitivity
Pojem intolerance se také často používá v souvislosti s přecitlivělostí organismu na určité látky. Pro tento stav je lepší označení slovem senzitivita, kdy náš imunitní systém reaguje na dané potraviny, ale na rozdíl od alergií opožděně (v rámci 0-72 hodin) a s tvorbou jiných protilátek.
Z toho pramení potíže, jak problematickou látku vysledovat a také různorodost příznaků, které zahrnují kožní potíže, únavu a neschopnost koncentrace, bolesti hlavy a kloubů, slabost, zhoršení trávení a vstřebávání živin.
Pro mapování senzitivit je vhodné vést si potravinový deník a zapisovat si své reakce po jídle i v průběhu dne. Obvykle jsou nám nabízeny testy na potravinové intolerance IgG, které však nedoporučuji, protože zatím není vědecky prokázáno, že by tyto testy skutečně odhalovaly vaše reakce. Řada odborníků se přiklání k názoru, že testy IgG spíše ukáží, jaké potraviny jste v poslední době jedli, než že na ně reagujete.
Jak reakce na potraviny řešit
Potravinové alergie i senzitivity jsou způsobeny nevhodnou reakcí imunitního systému na běžné potraviny. Imunitní systém se z 70-80 % nachází v našich střevech.
O tom, jak bude náš systém fungovat a reagovat na různé látky, do velké míry rozhoduje náš střevní mikrobiom, který funguje jako “trenéři” imunitního systému.
Abychom se mohli těchto nepřiměřených reakcí zbavit, je třeba cílit na regulaci imunity ve střevě a podpořit funkci střevní stěny jakožto bariéry (vstupní brány) do našeho těla.
Na nějaký čas je na místě tyto problematické potraviny vyřadit ze svého jídelníčku (eliminační dieta) a podpořit zdraví střev a mikrobiomu správnou stravou, režimem a vhodnými doplňky stravy. Samotná eliminační dieta nestačí.
A pozor – v případě dlouhodobých eliminačních diet (bez řešení příčin potíží a dodávání do těla dostatečného množství živin pro regeneraci) může dojít k zacyklení, kdy se vám velmi omezil či stále omezuje jídelníček a příznaky se nezlepšují nebo stagnujete. Tudy cesta nevede. Současně ne všechny potraviny jsou pro nás esenciální (nezbytné) a např. na bezlepkové dietě můžete být klidně celý život, aniž by vaše tělo nějak strádalo (lepek nepotřebujeme k životu – více info o lepku také v článku „Proč je lepek problém“). Výrazně dlouhodobě omezenou stravu však nedoporučuji. Náš mikrobiom miluje pestrost. Řešte příčiny potíží.
Základem jsou zásady zdravého stravování s dostatkem všech esenciálních živin. Stravu proto založte na skutečných kvalitních potravinách, dbejte na dostatečnou pestrost, dostatek zeleniny, bílkovin a zdravých esenciálních tuků, jako jsou omega 3 EPA a DHA a také pravidelný příjem probiotických potravin.
Vyhněte se ultra průmyslově zpracovaným potravinám (jako jsou různé uzeniny, průmyslově zpracované rostlinné oleje, polotovary, sladkosti, rafinovaná mouka a výrobky z ní a další), potravinám s aditivy (emulgátory, konzervanty, barvivy, sladidly apod.) i nadmíře cukru.
Základní informace o tom, jak zdravě jíst, jak se zorientovat, kde začít a kde nakupovat jsem popsala zde.
Zdravou imunitu budujeme také pomocí pravidelného pohybu na čerstvém vzduchu, podporou kvalitního spánku, redukcí stresu a budováním zdravých vztahů. Minimalizujte chemii ve svém okolí – v jídle, v pitné vodě, kosmetice i úklidových prostředcích.
Při řešení alergií a senzitivit se pak dále zaměřte na (zvýšený) příjem:
- vývarů, kolagenu a želatiny – zejména masokostní vývary obsahují důležitý kolagen, minerály, vitamíny a další látky, které pomáhají hojit střevní stěnu a příp. zvýšenou střevní propustnost, jako doplněk mohu doporučit kvalitní čistý kolagen
- omega 3 EPA a DHA – protizánětlivé látky tlumící alergie a nepřiměřené rekace imunitního systému, nezbytné pro regeneraci střevní sliznice a podporující střevní mikrobiom, doporučuji rybí či veganský olej z řas zde
- probiotických potravin – podporují zdravé střevní prostředí a regulaci imunity – doporučuji různé fermentované potraviny (střídat druhy), vhodná je kvašená zelenina a domácí kefíry (vodní, mléčný či kokosový)
- vitamínů a minerálů dle vašeho jídelníčku, stavu a nedostatků v těle (zásadní a často nedostatečný v populaci je vitamin D s K2, dále zinek, vitamin C, vitamin E, vitaminy skup. B a další)
- prebiotické vlákniny – důležitá je pestrost, nejlepší je zaměřit se na různorodé zdroje v potravě – zelenina, ovoce, ovesné vločky, houby a další, vitální houby doporučuji také ve formě doplňků, působí jako významní regulátoři imunitních reakcí
- polyfenolických látek – protizánětlivé rostlinné látky, které také působí jako prebiotika, ideální je vyhledávat tmavé barvy v ovoci a zelenině, např. bobuloviny, jako jsou borůvky, černý rybíz, višně, jahody a další
- zelených potravin – skvělé antioxidanty snižující alergické reakce, vhodné při histaminové intoleranci – vhodné jsou listové salátky a zelené potraviny jako BIO mladý ječmen, BIO kopřiva, spirulina (také doplněk kombinující vitální houbu Reishi s BIO zelenými potravinami Mycodetox)
- protizánětlivých látek a koření, jako je kurkuma, resveratrol (např. směs Epigenetic), černucha setá (černý kmín), bazalka, šafrán a další
Důležitý pro vaše zdraví a rychlost postupu je vždy celkový obrázek. Nesnažte se suplementy vyřešit chronický nedostatek spánku, stres a vybalancovat pizzu. Myslete na své zdraví také do budoucna a investujte do sebe 🙂 Strava i doplňky stravy postupně pomáhají regulovat náš organismus a je třeba vydržet. Dobrou zprávou je, že to má příznivý dopad nejen na alergie a senzitivity, ale podporují vaše celkové dlouhodobé zdraví.
Přeji hodně zdraví a spokojený mikrobiom.
Potřebujete-li poradit, obraťte se na mě.