Tygří ořechy (šáchor jedlý, zemní mandle, chufa)

Tygří ořechy (tigernuts) – neořechy. Jedná se o zemní hlízy šáchoru jedlého (Cyperus sculentus lativum), nazývá se těž jako zemní mandle, chufa. Svým tvarem tyto hlízky připomínají malé zvrásněné ořechy, mnohé lidi překvapí příjemnou nasládlou chutí. Někdo je přirovnává ke kokosu, madnlím, mně nejvíce chuťově připomínají piškoty. Lze je zobat jen tak, po namočení na pár hodin se stávají křupavými, lze je namlet na mouku (je přirozeně bezlepková) a používat na přípravu palačinek a do pečení (namleté koupíte v DM drogérii) nebo se z nich připravuje „ořechové“ mléko či exotický nápoj zvaný Horchata. Výhodou je, že jej většinou mohou i lidé s alergiemi na ořechy a dají se konzumovat i v přísnějších terapeutických dietách, jako je autoimunitní protokl (AIP). Nutričně se jedná o velmi zajímavou potravinu. Je zdrojem bílkovin, vlákniny, tuku, řady minerálů (fosforu, vápníku, železa, hořčíku, draslíku), rutinu a vitamínů skup. B, C a E. Díky vysokému obsahu vlákniny mají nízký glykemický index, zasytí a jsou dobrým prebiotikem. Mohou také příznivě působit na zdraví kardiovaskuláru (podpora zdravé hladiny krevních tuků a cukrů) a trávicího traktu. Rybáři jej znají už dlouho jako návnadu na ryby.

Tygří ořechy-neořechy_OMG

  • Příprava mléka: namočte ořechy přes noc do vody, druhý den rozmixujte a přeceďte přes plátýnko. Je přirozeně sladké, podobné sladkému mandlovému.
  • Příprava Horchaty (exotický nápoj): rychlejší varianta – namleté ořechy zalijte vodou, přidejte cukr a citrónovou šťávu a přeceďte. Delší varianta: namočte ořechy přes noc do vody (cca 100 g ořechů do čtvrt litra vody) a druhý den rozmixujte, přidejte půl litru vody, zamíchejte a přeceďte. Do ořechového mléka přidejte cukr a citrónovou šťávu, můžete také přidat koření jako kardamom nebo skořici. Můžete pít teplé nebo vychlaďte v lednici.

Pozor, pokud trpíte na reflux, pálení žáhy. Tygří ořechy obsahují hodně vlákniny, mohou delší dobu ležet v žaludku. Nesnězte jich mnoho, pozor na současné pití velkého množství tekutin.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *